BAŞKANIN MESAJI

Geri Eklenme Tarihi : 15-01-2019
Değerli Ortaklarımız,
 
Ekonomide dalgalanmanın sıkça olduğu, buna bağlı olarak da döviz hareketliliğinin yoğun yaşandığı bir yılı geride bıraktık. Aslında yıl nispeten sakin başlamıştı, hatta ilk 6 ay sonunda bu yılı da hedeflerden çok sapmadan kapatırız diyorduk ama Ağustos ayında başlayan dalgalanma buna bağlı faiz ve kur artışları sektörümüzü alt üst etti. Geçen seneden kalan yüzde 8 ‘lik ilaç zammını almak bir yana, dövizde oluşan hızlı artışla beraber sanayi refleks olarak üretimi yavaşlattı ve tevzi ürün sayısında, ulaşılamayan ilaç miktarında ciddi artışlar oldu, bunun en büyük nedeni de hammadde de dışa olan bağımlılığı gösterebiliriz.
İlaç fiyat kararnamesine göre 2018 yılı Avro kuru 2.69 TL olarak sabitlenmiş durumda. Ülkemizde avronun bir ara 8 TL’yi gördüğü şu anda 6,4’ler seviyesinde olduğu düşünüldüğünde maliyetlerin dahi karşılanamadığını görüyoruz, Şubat ayında ki kur ayarlamasıyla beraber sanayide bir nebze rahatlama olacağını umuyorum. Beklentileri karşılamayan gerçekçi bir kur düzenlemesi gelmezse ilaç firmaları kendi çaplarında tedbirler almaya başlayacak, en başta ilaca erişimde zorluklar artarak devam edecektir. Ayrıca sektörde daralmalar, küçülmeler yaşanacak, MF ler kısılacak, vadeler çekilecek ve birçok başka önlemlerde alınacaktır diye düşünüyorum.
Yaşadığımız ekonomik krizde sektörümüzde neler yaşandı diye bir düşünelim. Eylül ayından itibaren vadeler birden geri çekildi, 4. ve 5. kademe ürünler vadesinde tahsil edildi, faizlerin % 40 'ara ulaştığı ve krediye ulaşımın çok zorlaştığı o dönemde eczacıya ciddi ekonomik sorunlar yaşatıldı. Peki, bu süreçte GEK ne yaptı;  verdiği sözün sonuna kadar arkasında durdu, vadeleri geri çekmedi, 4. ve 5. kademe ürünleri SGK vadesinde(90 günde) tahsile devam ettiler. 2019 aidiyetlerine de baktığımızda GEK olarak 2018 şartlarından geriye düşmeden, hatta bir miktar yukarı bile çekerek aidiyetlere çıktık ve 2 hafta içinde de 2018 aidiyetindeki rakamlarımızı yakaladık.
Önümüzdeki yıllar için planlamalarımızı şu şekilde sıralayabiliriz; Eczanelerimize yönelik eğitimlerimiz, teşhir tanzim uygulamalarımız, sosyal sorumluluk projelerimiz artarak devam edecek. Pazarlama birimimiz ortak satın alma yoluyla karlılığımızı arttırıcı ve ortaklarımıza farkındalık kazandırıcı projelerle ilgili yoğun bir çalışma yürütüyor. Biz de Yönetim Kurulu olarak birkaç yıl içinde kredisi olmayan bir GEK yaratmak için profesyonellerimizle beraber çalışma içerisindeyiz.
Değerli ortaklarımız son iki senede gördük ki ilaca her yıl zam geliyor, GEK stoklarında varsa zam öncesi ilaçları rahatça alabiliyoruz yoksa diğer depolardan zam öncesi ilaç almakta çok sıkıntı çekiyoruz. 2019 yılına girdiğimizde kooperatif bölgelerinde krize rağmen ıskontolar geri çekilmedi. Çünkü bölgede kooperatif varsa rekabet var, zam dönemi ilaç var, kazanç var. O yüzden küçük ayrıntılara takılmadan, ıskonto-vade peşinde koşmadan el ele olalım, birlik olalım hep birlikte büyüyelim. Unutmayalım ki güçlü kooperatif demek, güçlü eczane demektir.
 
Saygılarımla,
Ecz. Tarkan BİR
GEK Yönetim Kurulu Başkanı
                                                                                                 

SS Güney Eczacıları Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi

Mesudiyet Mahallesi 112. Cadde No: 39 Akdeniz / MERSİN

0(324) 241 10 00

Gizlilik ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© gek.org.tr | Güney Ecza Kooperatifi Bilişim Sistemleri | Tüm Hakları Saklıdır

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

Facebook Instagram Linkedin X Youtube